Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü

Hizmet Sektörünün Örnek Projesi – Ada Garden


Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü/7 Nisan 2017- Doğu’nun tarım şehri olarak bilinen Şanlıurfa’da IPARD projeleri hayat bulmaya devam ediyor. Gerçekleşen yatırımlarla bölgenin işsizlik sorununa ilaç olan projelere bir yenisini daha ekleyen başarılı girişimci Hüseyin Akyüz ile yatırım sürecini değerlendirdik:
 
Sizi Tanıyabilir miyiz?
1979 Şanlıurfa doğdum. Öğrenim hayatıma Şanlıurfa Meslek Lisesinde başladım. Harran Üniversitesi Elektrik Bölümünü bitirdim. Askerlikten sonrada 15 yıl ilaç mümessilliği yaptım. İlaç sektöründen sonra hizmet sektörüne girmeye karar verdim. Ada Garden ismiyle tesisimizde hemşerilerimize hizmet etmeye başladık.
 
Hizmet sektörünü seçmenize ne etkili oldu?
Hem duyduğum ilgiden hem de arkadaşım Bekir Ademoğlu’nun ortak hareket etme önerisiyle bu alanda yatırım yaptık. Arkadaşımın ilgi ve alakası beni de ateşledi ve sektöre beraber girdik. IPARD destekleri bizim çok daha geniş kapsamlı bir tesisi oluşturmamıza yardımcı oldu. Daha kısıtlı bir bütçeyle plan yaparken IPARD destekleri tesisimize hem AB standartlarını getirdi hem de ufkumuzu genişletti.
 
IPARD yatırmalarından faydalanan örnek bir yatırımcı olarak TKDK ile nasıl tanıştınız?
TKDK ile tanışmamız basın yoluyla oldu. Televizyonda duyduktan sonra internetten araştırınca 42 ilde destek verdiğini öğrendim. Biraz araştırdıktan sonra TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğüne gittim. Sağ olsunlar orda bana çok ilgi alaka gösterdiler. Bismillah dedik ve onlarla yola başladık. Onların bizi yönlendirmesi tavsiyeleri doğrultusunda hareket ettik. Sonucunda da bu tesisi hayata geçirdik.
 
Proje sürecinizde neler yaşadınız?
Başlangıçta hiçbir şey bilmiyorduk. Kurum bize çok yardımcı oldu. Neler yapmamız gerektiği hakkında detaylı bilgi verdiler. Her gitmemizde başta İl Koordinatörümüz Sadık Bey olmak üzere tüm kurum çalışanları projemizin hayata geçmesi için bize destek oldu. Yönlendirmelerle birlikte evrak sürecimiz başladı. Çok şükür sonunda hayırlı bir işe vesile olduk. Memleketimize yatırım için bize önemli bir fırsat veren TKDK çalışanlarına değerli katkıları için buradan teşekkür etmek isterim.
 
Gelecekte yeni proje planlarınız var mı?
Yeni IPARD dönemini heyecanla bekliyoruz. Tesisimiz için genişletme ve yeni hizmet alanları oluşturma planımız var. Buna ek olarak aklımızın bir kenarında yenilebilir enerji desteklerinden faydalanma fikri yatıyor. Destekler her alanda olunca bizde karar vermekte zorlanıyoruz. Önceliğimizi tespit edip yeni çağrı döneminde bu alanda da destek almak için TKDK’ya başvuracağız.
 
Projesi olan bölge yatımcılarına tavsiyeler nelerdir?
Yeni yatırımlar yapmak isteyen bölge halkına TKDK’dan faydalanmalarını ısrarla tavsiye ediyorum. Bölgemiz için yatırımların hayat bulma aşamasında ihtiyaç duyulan desteğin tamamı IPARD desteklerinde mevcut. İtinalı bir hazırlık sürecinin ardından sonu çok faydalı olan bir proje çalışması ortaya çıkıyor. Projenizin hayat bulması istihdamı da beraberinde getiriyor. Bu bölgede işsizlik çok önemli bir sorun. Biz 11 tanesi bayan olmak üzere 40 kişiye ekmek kapısı olduk. Yazın kapasitemiz daha da artacak ve bu rakam 60’lara çıkacak. Bu gibi projeler hayat buldukça bölgenin en önemli sorunu işsizlik ortadan kalkacaktır.
 
Konuklarınız projenizi gördüğünde nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Tesisimizin AB destekleriyle hayata geçtiğini duyan misafirlerimiz proje sürecini merak ederek soruyorlar. Bizde anlatıyoruz. Esasında sürecin zor olmadığını bizim süreci zorlaştırdığımızı ifade ettik.  Bu fırsatları değerlendirme tavsiyesinde bulunuyoruz. Kuruma gidip bilgi almalarını söylüyoruz. Benim onlara tavsiyem, korkmadan bir an evvel projelerini gerçeğe dönüştürmek için harekete geçsinler. Özellikle bayan yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapılıyor. Gitsinler ve bu fırsatları değerlendirsinler. 




    Cimer